Minden KATA-s megszűnik KATA-s maradni

A RÉGI KATA, MINT VÁLLALKOZÁSI FORMA 2022.09.01-től MEGSZŰNIK

2022.09.01-től az új KATA törvény lép hatályba. Ez a törvény minden KATÁSRA vonatkozik. Azokra is, akik augusztus 31-éig régi katás volt. Megszűnik a KATA adóalanyisága, még a szüneteltető katásoknak is. 

Amennyiben jogosult vagy az új KATÁRA, nagyon figyelj oda arra, hogy 2022.09.25-ig újra be kell jelentkezned. Ez a bejelentkezés visszamenőlegese hatállyal lesz érvényes, azaz 2022.09.01-jétől.

A bejelentkezésre külön nyomtatványt hoznak létre, amit augusztus 15-étől tesz elérhetővé a NAV. Ahogy kijön az új nyomtatvány, érkezem egy aktuális, friss információkat tartalmazó blogbejegyzéssel.

A változások az Iparűzési Adót is érinti, várhatóan úgy, hogy automatikusan megszűnik a KATA IPA.

Teendő:

Aki 2022.09.01-jétől új KATÁS lesz, neki le kell adnia egy változás bejelentőt lapot a székhely szerinti önkormányzata felé, hogy az iparűzési adóban is KATÁS akar lenni.

 

Igaz, hogy ez nem várt – és igen kellemetlen – fordulat az adózásban, de mindig van megoldás és könnyebbséget hozó lehetőség.

Ezt a könnyebbséget hozó „varázsszó”: az átalány adózás

  • Ez egy támogató és előre vivő lehetőség számodra.

 

Fontos, mielőtt választod, állj meg és számolj!

Keress bizalommal és közösen megtaláljuk a neked megfelelő adózási formát. A téjékozódásra és a konkrét információk beszerzésére 2022. augusztus 31-ig van időd. Ezutána felpörögnek az események, annak tükrében, mi lett a döntés vége.

Ami biztos, hogy augusztus 31-ig még nyugodtan adhatsz ki számlát a jelenlegi vállalkozási formádban, mert az még KATÁS BEVÉTELNEK MINŐSÜL.

 

KATA-s BT-ként fellélegezhetsz!

Egy csodás és meggkönnyebbülést hozó hír jelent meg: A KATA-s Betéti Társaságoknak nem kell könyvvizsgálat a TAO vagy KIVA választásánál a Nyitó mérleghez.

Aki a megszűnés mellett teszi le a vokságt, neki sincs előírva könyvvizsgálat.

Minden egyes releváns információ nagy mértékben megkönyiti a választást, ezért mindig alaposan körbe kell járni a témát és hiteles forrásokból tájékozódni!

 

Ne feledd, van választásod, van megoldás az egyéni vállalkozásoknak:
  1. SZJA hatálya alá tartozva, a költség számlák gyűjtése mellett folytathatja a tevékenységét
  2. vagy átalányadózást választva, a tevékenységtől költséghányad elszámolása mellett adózik
  3. segítséget nyújthat még az EKHO adózási forma is, de ez nagyon speciális módozat, és bizony csak szűkebb körben lehet használni

A cél most az, hogy higgadt elmével és releváns információk gyűjtésével (mérlegképes könyvelővel tanácskozva) tervezni a közeljövőt!

Bármilyen kérdés felmerülés esetén keressen nyugodtan, foglaljon időpontot.

A MOTTÓNK: Sikeres vállalkozás!

 
Üdvözlettel 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük